Content Management System (CMS)

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Google Plus

Wat is een Content Management Systeem (CMS)?

CMS systemen maken het publiceren en beheren van informatie op het internet en een intranet (binnen uw onderneming) beheersbaar. Op dit moment worden websites veelal ontwikkeld met als basis een gemakkelijk onderhoud voor de klant. Met behulp van een CMS kunt u dan geheel zelf de tekst en afbeeldingen van uw eigen website bijhouden zonder daarbij afhankelijk te zijn van dure onderhoudscontracten met internetontwikkelaars. Medewerkers binnen een onderneming kunnen tekst, beeld, geluid en video publiceren zonder technische kennis, eenvoudig vanuit een internet browser.

Waarom een Content Management Systeem?

Een statische website of intranet kan na ontwikkeling snel actief zijn. Een dergelijke website die is vervaardigd uit individuele HTML pagina's is veel moeilijker te onderhouden en kost veel meer tijd. Bezoekers vinden het belangrijk om steeds nieuwe en wisselende content (inhoud) te zien. Het bijwerken van een statische site kan duur zijn omdat dit meestal door een gespecialiseerd bedrijf gedaan moet worden. Zelf de nodige kennis van HTML opdoen is vaak niet haalbaar. Daarnaast is de doorlooptijd van eventuele wijzigingen lang. Veel voorkomende problemen:
  • De plaatsing van content (tekst & afbeeldingen) loopt vertraging op bij de webdesigner, binnen uw onderneming of extern ingehuurd bedrijf.
  • Het plaatsen van nieuwe content kan alleen door externe, dure, leverancier plaatsvinden.
  • De inhoud van de website of het intranet is niet up-to-date of volledig.
  • De vormgeving van uw website is niet overal consistent.
  • De navigatie structuur (menu & pagina's) is ondoorzichtig geworden.
  • Teksten worden door andere soms onbedoeld overschreven.

De voordelen van een CMS

Actueel. De actualiteit van een website wordt door het gebruik van een CMS verhoogd doordat iedere daartoe geautoriseerde medewerker eenvoudig en snel een bijdrage kan plaatsen. Er hoeft niet meer gewacht te worden op de beschikbaarheid van een medewerker met kennis van HTML.
Consistent. Het gebruik van een CMS zorgt ervoor dat een website consistenter wordt. Dit komt doordat de structuur en de vormgeving van de website grotendeels vastliggen. Medewerkers kunnen niet zo maar de vormgeving aanpassen.
Kostenbesparing. De aanschaf van een CMS zorgt voor tijds- en kostenbesparing doordat er geen aparte medewerkers hoeven te worden aangesteld voor het beheer van de website of het intranet. Het CMS neemt hun taken als het ware over.

Sebbewebdesign en uw CMS

Het selecteren en implementeren van een CMS is één van de grootste ICT projecten binnen vele organisaties. De kosten lopen vaak uit de hand en daarom is het belangrijk voor uw organisatie het juiste CMS te selecteren. Sebbewebdesign implementeert CMS systemen die door zowel de overheid als het bedrijfsleven worden gebruikt. Wij doen dat op basis van open source projecten. U betaalt voor de implementatie, afstemming op uw situatie, onderhoud of zelfs het plaatsen van uw content. Het product zelf is licentievrij.